Door Elvire Scherlippens
De eerste keer dat ik ging stemmen, wist ik zo goed als niets over de politiek. Twijfel jij ook over je stem met al die partijen en politici? Geen nood! Hier vind je tips om je politieke kennis te vergroten.
Natuurlijk zijn er de klassiekers zoals het nieuws volgen via televisie en radio. Maar er zijn nog veel andere leuke manieren om je politieke kennis uit te breiden, zonder dat het je veel tijd of moeite kost.
Tip 1: Podcasts beluisteren
Mijn persoonlijke favoriet. Podcasts zijn superleuk om meer te weten te komen over politiek en je kunt ze beluisteren terwijl je onderweg bent. Handig toch! Bovendien bieden ze soms een diepgaander analyse dan doorsnee nieuwsuitzendingen.
Enkele aanraders (beschikbaar op Spotify of op de app van het nieuwsmedium):
Het Kwartier (VRT): twee of drie journalisten bespreken dagelijks drie actuele nieuwsitems.
De Afspraak op vrijdag (VRT): debatten tussen politici, experten en journalisten.
DS Vandaag (De Standaard): een dagelijkse podcast over een nieuwsonderwerp.
Duidelijk (De Morgen): een wekelijkse podcast met duiding van een actueel thema.
De Tijd Vooruit (De Tijd): een wekelijkse podcast met een focus op financieel-economisch nieuws, voor de liefhebbers.
Tip 2: Volg betrouwbare accounts op sociale media
Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, terwijl je door je favoriete feeds scrolt.
Enkele suggesties:
Op Instagram en TikTok:
nws.nws.nws (VRT): gericht op jongeren
vrtnws (VRT)
destandaard (De Standaard)
demorgen (De Morgen)
Alleen op Instagram
a.stem.blieft (Vlaams Parlement): legt de werking van de politiek uit aan jongeren.
Natuurlijk kun je je feed personaliseren volgens je voorkeuren. Door bijvoorbeeld journalisten, politici, activisten, universiteiten en andere organisaties te volgen die je interesseren.
Ik volg bijvoorbeeld het Instagramaccount impact. Het brengt wereldnieuws op een toegankelijke manier. En ik hou ervan dat de laatste slide van hun berichten bronnen opsomt.
Ook het account van Elisabeth Lucie Baeten (elisabethlucie) is een leuke aanwinst. Met haar twee alter ego’s Katrien en Julie geeft zij een grappige en satirische blik op de actualiteit. Natuurlijk moet je hier wel in je achterhoofd houden dat ze haar eigen mening geeft.
Let op! Wees altijd kritisch over de informatie die je online leest of hoort. Zoek naar officiële accounts en check waar mogelijk de bronnen. Zo kun je de informatie controleren op betrouwbaarheid.
Tip 3: Doe een stemtest
Stemtesten kunnen je helpen uitzoeken welke partij bij jou past. Hoewel niet iedereen het eens is over hun neutraliteit, kunnen ze de verschillende politieke partijen en hun standpunten verduidelijken.
Je kunt bijvoorbeeld de Stemwijzer van De Morgen en de Kiezerstest van Knack eens uitproberen.

Tip 4: Vraag het een AI-zoekmachine
Heb je wel eens ChatGPT gebruikt om je te helpen met schrijfopdrachten? Ik ook hoor! Maar wist je dat AI-zoekmachines ook een goed vertrekpunt zijn om je te informeren over politieke kwesties?
Niet elke AI-zoekmachine is daarvoor geschikt. Zoek naar opties die toegang hebben tot recente actualiteit en bij voorkeur hun bronnen geven.
Enkele voorbeelden:
Let op! AI-zoekmachines maken regelmatig fouten, dus controleer de informatie zeker op betrouwbaarheid door de bronnen te bekijken.
Tip 5: Ga naar debatten
Wil je politici in actie zien en hun ideeën horen? Debatten bijwonen is een leuke en leerzame manier om politici en hun argumenten te leren kennen. Op 7 maart 2024 bijvoorbeeld organiseert de VUB een kopstukkendebat over gender, gelijkheid en verkiezingen.
Tip 6: Praat met anderen
Ga in gesprek met vrienden, familie en kennissen. Zo kun je verschillende perspectieven ontdekken. Neem bijvoorbeeld iemand mee naar een debat, zodat jullie er na afloop over kunnen discussiëren.
Ga zeker ook in gesprek met mensen die een andere mening hebben. Je hoeft het niet met hen eens te zijn, maar je kunt veel leren van hun argumenten.
Bonustip:
Maak het leuk! Politiek hoeft niet saai te zijn. Zoek naar het nieuwsmedium dat bij jou past. Ook memes en cartoons geven bijvoorbeeld waardevolle informatie.
Wil je meer info over de partijen en hun verkiezingsprogramma’s voor 2024? Scan de QR-code: