Door Roxanne Govaert
Recentelijk verschenen op TikTok tal van berichten waarin Beyoncé werd bedankt, maar de oorsprong van de berichten blijkt niet onschuldig te zijn. De trend is afkomstig uit een complottheorie die viraal ging na de arrestatie van rapper P-Diddy. Maar wat is het verband met Beyoncé? We duiken in de wereld van de complotdenkers via het algoritme op TikTok.

Sean Combs, beter bekend als P-Diddy, werd op 17 september 2024 gearresteerd op verdenking van sekshandel, mishandeling en afpersing. Na de arrestatie ontstonden er al gauw speculaties. Eerst lag de focus uitsluitend op P-Diddy, tot Tony Buzbee, de advocaat van de slachtoffers, in de media verklaarde dat er medeplichtigen zijn: “Wie wist wat daar gebeurde, of het zag gebeuren en niets deed, heeft naar mijn mening een probleem”, aldus Buzbee. Mensen begonnen meteen met de vinger te wijzen. Wie zou betrokken zijn?
Er werd al snel naar Beyoncé en haar echtgenoot Jay-Z gewezen. Complotdenkers beweren dat zij op de hoogte zijn van Diddy’s duistere praktijken en dat ze met z’n drieën de muziekindustrie in handen hebben. Volgens de complottheorie onderdrukken ze artiesten om Beyoncés status als superster te beschermen. Elke artiest die als bedreiging wordt gezien, zou volgens de speculaties gevaar lopen.
Intimidaties op prijsuitreikingen
Aanhangers van de theorie wijzen naar verschillende incidenten tijdens prijsuitreikingen als 'bewijs', met het Kanye West/Taylor Swift-incident uit 2009 voorop. West bestormde het podium tijdens Swifts overwinningsspeech op de Video Music Awards (VMA's) en riep dat Beyoncé had moeten winnen. Hoewel de actie jarenlang als pestgedrag werd gezien, wordt het nu gezien als een waarschuwing voor Swift. Een andere opmerkelijke gebeurtenis vond plaats tijdens de Grammy’s in 2017. Adele won toen een Grammy voor ‘Album of the Year’, maar brak het beeldje in twee om het te delen met Beyoncé, die ook genomineerd was. Dat gedrag roept nu vragen op: was het uit bewondering of uit angst?
Dit is dan ook de reden waarom gebruikers op TikTok voor elke verwezenlijking, bijvoorbeeld een goed punt op school, Beyoncé bedankten.
Volgens de complottheorie onderdrukken ze artiesten om Beyoncés status als superster te beschermen
Ben je een bedreiging? Dan loop je gevaar
De theorie krijgt een sinistere wending wanneer onopgeloste sterfgevallen uit de muziekwereld erbij worden betrokken. De ‘princess of R&B’ Aaliyah, die in 2001 omkwam bij een vliegtuigcrash, en Lisa ‘Left Eye’ Lopes, die in 2002 stierf bij een auto-ongeluk, zouden een bedreiging hebben gevormd voor Beyoncés status. Aaliyah bracht namelijk op 15-jarige leeftijd haar allereerste album uit, waarvan meteen wereldwijd zes miljoen exemplaren werden verkocht. Left Eye was een van de zangeressen van de muziekgroep TLC met de hit No Scrubs.
Ook Michael Jacksons dood in 2009 door medicijnvergiftiging wordt in verband gebracht met P-Diddy, al blijft de link met Beyoncé is onduidelijk. Volgens speculaties zou er een geheime tunnel bestaan tussen de huizen van P-Diddy en Jackson. En dat Jackson in een interview ooit ontkende aangetrokken te zijn tot kinderen en verwees naar 'degene die op de heuvel woont' vormt extra bewijs voor de complotdenkers. Volgens hen verwees hij overduidelijk naar P-Diddy.
Elke artiest die als bedreiging wordt gezien, zou volgens de speculaties gevaar lopen.
Cijfers al bewijs
Waarom die drie artiesten in het bijzonder worden aangewezen als slachtoffer, beargumenteren de aanhangers van de theorie met patronen in de data. De drie artiesten stierven allemaal op de 25ste dag van een maand. Daarnaast zijn P-Diddy, Beyoncé en Jay-Z alle drie jarig op de 4de dag van een maand. En die toevalligheid is hen ook opgevallen. Beyoncé bracht in 2011 een album uit genaamd 4 en Jay-Z bracht in 2017 het album 4:44 uit met een gelijknamig nummer.
Als bijkomend 'bewijs' wijzen complotdenkers op twee nummers van de rapper Eminem, die volgens hen cryptische verwijzingen bevatten naar de zaak. In She Knows refereert hij naar de drie overleden artiesten met de tekst: “Rest in peace to Aaliyah, rest in peace to Left Eye, Michael Jackson I’ll see you just as soon as I die”. In Fluel maakte hij dan weer verborgen verwijzingen naar een rapper die beschuldigd zou zijn van seksueel misbruik: “I’m like an R-A-P-E-R. Got so many, S-A’s. Wait, he didn’t just spell the word ‘rapper’ and leave out a P, did he?”. De spelfout van rapper naar ‘raper’, verkrachter in het Engels, is duidelijk intentioneel aangezien de afkorting van S-A staat voor seksueel misbruik. De laatste zin zingt de rapper ook heel vlot, waardoor het lijkt alsof hij P-Diddy zingt in plaats van “P, did he?”. Die teksten zien de aanhangers als een bevestiging van de theorie, hoewel P-Diddy jaren geleden Eminem prees als een van de beste rappers.
Noch Beyoncé noch Jay-Z is officieel aangeklaagd of betrokken bij de zaak tegen P-Diddy.
Blijf kritisch
Het is belangrijk om nogmaals te benadrukken dat het een complottheorie is. Noch Beyoncé noch Jay-Z is officieel aangeklaagd of betrokken bij de zaak tegen P-Diddy. Beyoncés team heeft nog niet gereageerd op de speculaties.
Experts waarschuwen voor de verspreiding van zulke complottheorieën op sociale media. Sensationele, schokkende en controversiële verhalen gaan sneller viraal, omdat ze meer betrokkenheid genereren. Daarnaast ontstaan er echokamers op de algoritme-gestuurde platformen. Gebruikers krijgen daardoor voornamelijk content te zien dat aansluit bij hun wereldbeeld. Daardoor komen ze zelden in aanraking met tegenstanders en factchecking van de complottheorieën. Het gevaar hiervan is dat de werkelijke beschuldigingen tegen P-Diddy overschaduwd worden door speculaties. Het gesprek verschuift van feiten naar fictie.