Darmproblemen en voedselallergieën zijn nog te vaak een taboe. Mensen die ermee te maken krijgen voelen zich ‘anders’ omdat ze - corona even terzijde gelaten - nooit zorgeloos naar een feestje of op restaurant kunnen gaan zonder rekening te moeten houden met een strikt dieet. Maar Thomas (26) en Sylvie (23) willen aantonen dat darmproblemen en voedselallergieën best leefbaar zijn mits enkele voorzorgen. Ze zien er zelfs voordelen in en geven een positieve draai aan hun ‘anders zijn’, in de hoop dat ze anderen kunnen inspireren.
Volgens de International Foundation for Gastrointestinal Disorders (IFFGD) lijdt 10 tot 15% van de wereldbevolking aan het prikkelbaredarmsyndroom. Het Amerikaanse National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) geeft dan weer aan dat 68% van de wereldpopulatie problemen heeft met de absorptie van lactose. Volgens de World Allergy Organization (WAO) zouden wereldwijd 220 tot 520 miljoen mensen te maken krijgen met een voedselallergie. Goed voor zo’n 2,9 à 6,9% van de totale wereldbevolking. Andere bronnen geven licht afwijkende cijfers weer, dus de resultaten moeten met een korrel zout genomen worden. Maar het toont wel aan dat darmproblemen en voedselallergieën alomtegenwoordig zijn. Daarom is het belangrijk om dit thema aan te kaarten, zodat de problematiek op grote schaal bespreekbaar kan worden.
Voedselallergieën
Thomas (26) is een burgerlijk ingenieur uit Gent die sinds zijn vroege kindertijd met een heftige voedselallergie kampt, waarmee hij indertijd in het ziekenhuis belandde. Hij omschrijft het zelf als een complex probleem. “Het komt erop neer dat alle samengestelde kruiden en kant-en-klare maaltijden smaakversterkers bevatten, en ik ben allergisch aan die smaakversterkers”, aldus Thomas. Hij is enerzijds allergisch aan kip- en Evlier kruiden, en anderzijds aan alles dat glutamaat en tomatenconcentraat bevat. Telkens hij gerechten eet waarin die specifieke smaakversterkers verwerkt zijn, wordt hij ziek.
Thomas kan in het algemeen geen fastfood, diepvriespizza, spaghetti of chips eten. Daarnaast vermijdt hij alle soorten voedsel die sterke kruiding of tomatensaus bevatten. Op restaurant gaan is voor hem verrassend genoeg geen groot obstakel zolang de gebruikte ingrediënten vers zijn. Enkel pizzeria’s slaat hij liever over door het veelvuldig gebruik van tomatensaus. Al kan hij er naar eigen zeggen nog altijd een pasta carbonara bestellen, dus het is niet onoverkomelijk.
In het dagelijkse leven probeert Thomas rekening te houden met zijn allergie door te letten op de merken van de producten die hij koopt. “Ik ben een merkshopper. Bepaalde merken hebben producten in hun assortiment waarop ik niet allergisch reageer, maar diezelfde producten kunnen wel een allergische reactie uitlokken als ik ze van een ander merk zou kopen”, zegt Thomas. Hij omschrijft verschillende chipsmerken om zijn stelling te staven: “Paprikachips van Croky maken me ziek, maar paprikachips van Lay's veroorzaken geen problemen. Pickles-chips van Lay's zorgen dan weer wel voor een reactie, dus het is een kwestie van soort tot soort aftoetsen bij elk merk.” Hij heeft voor zichzelf vaste regels opgesteld, die hij consequent probeert op te volgen. “Als ik in pre-coronatijd naar een feestje ging, dan at ik in principe geen chips tenzij ik gezien had uit welke verpakking ze kwamen”, vertelt Thomas.
Prikkelbaredarmsyndroom en lactose-intolerantie
Sylvie (23) is een opticien uit Hekelgem die drie jaar geleden ontdekte dat ze lactose-intolerant is en het prikkelbaredarmsyndroom heeft. Zelf maakt ze geen drama van die diagnoses: “Veel mensen lijden daaraan. Ik denk dat ik gewoon een heel gevoelige maag heb”, aldus Sylvie. Heel concreet moet ze voorzichtig omspringen met koemelkproducten en verwerkte suikers. “Koemelk is niet alleen in melk, kaas en yoghurt aanwezig. Zo heb ik sinds mijn diagnose ontdekt dat heel wat snoepjes zoals Mars en Twix melkpoeder bevatten, en dat je zelfs bij donkere chocolade moet oppassen dat er geen melk in zit. Bij het uitkiezen van chocolade moet ik dus op zoek gaan naar een voldoende hoog percentage cacao”, legt ze uit. Toen ze ontdekte dat ze zelfs bij de slager voorzichtig moet zijn met wat ze koopt, kwam voor haar de grootste shock. “In het gehakt van de slager kan ook melk zitten; dat wordt in het mengsel verwerkt om het zwaarder te maken. Daarnaast kunnen er ook melkeiwitten gevonden worden in chorizo en salami.”
Sylvie heeft net als Thomas geen probleem met uit eten gaan. Meestal bevatten gerechten uit restaurants wel melk, maar daar heeft ze intussen verschillende oplossingen voor gevonden. “Ik gebruik poederzakjes die je een kwartier voor je eet moet innemen, waarna je een paar uur melkproducten kan eten zonder problemen.” Daarnaast neemt ze haar voorzorgen door het dessert over te slaan, aangezien daarin vaak de hoogste concentratie melk aanwezig is. Ze brengt de restaurants waar ze naartoe gaat ook altijd tijdig op de hoogte van haar diëtaire specificaties, waardoor er voor haar alternatieven voorzien kunnen worden. “De laatste keer dat ik op restaurant ben geweest kreeg ik een rauwe oester voorgeschoteld, terwijl die voor de rest van het gezelschap met kaas gegratineerd werd in de oven. Op die manier kunnen veel gerechten worden aangepast”, aldus Sylvie. Als ze zin heeft in fastfood - zoals eten van de frituur - dan bestelt ze meestal enkel frietjes en geen verwerkte stukken vlees, om mogelijke risico’s te vermijden.
De voordelen van darmproblemen en voedselallergieën
Thomas en Sylvie ervaren hun darmproblemen en voedselallergieën niet als negatief. “Op zich zie ik mijn voedselallergie als een pluspunt omdat het me motiveert om zelf te koken. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik zelf koken meer waardeer”, vertelt Thomas. “Daarnaast moet je ook echt bezig zijn met je voeding en gezondheid, wat ik positief vind. Ik ben intenser bezig met de producten waarmee ik mijn lichaam voed en ik zie dat op lange termijn enkel als een voordeel”, aldus Thomas. Sylvie deelt dezelfde mening. “Ik ben hard bezig met mijn voeding en het gezondheidsaspect ervan, wat mij een goed gevoel geeft. Bovendien eet en kook ik graag dus het is leuk om op dat vlak steeds nieuwe dingen te ontdekken”, meent ze.
Tips & Tricks
THOMAS’ TIPS VOOR MENSEN MET EEN VOEDSELALLERGIE:
1) Kook vers
Thomas kookt meestal zelf en zorgt ervoor dat zijn producten altijd vers zijn. Op die manier kan hij toch genieten van veel gerechten die hij buitenshuis niet zou kunnen eten. Zo maakt hij vaak zelf spaghetti en pizza, omdat hij de nodige alternatieven kan gebruiken voor tomatenconcentraat en smaakstoffen. “Soms is dat wat meer werk, maar meestal zijn de gerechten die extra moeite wel waard”, meent Thomas.
2) Doe aan merkshoppen
Thomas houdt voor alle producten die gevaarlijk zijn een lijstje bij van de merken die hij moet vermijden en de merken die geen problemen opleveren. Dat verkleint de kans op een allergische reactie aanzienlijk en maakt zijn leven een stuk gemakkelijker.
3) Durf uitproberen
Thomas bestelt sinds het begin van de lockdown regelmatig Deliveroo met zijn partner. Op een avond kozen ze voor Italiaans eten. Zijn partner bestelde pizza terwijl Thomas opteerde voor pasta met tonijn. Toen de maaltijden arriveerden, bleek dat er toch tomatensaus verwerkt was in zijn pasta. Hij besloot de pasta en zelfs een stukje pizza te eten, aangezien hij ervan uitging dat zijn maag de volgende dag toch al om zeep ging zijn. Tot zijn grote verbazing werd hij niet ziek, dus sindsdien is dat Italiaans restaurant een nieuwe favoriet van hem geworden. Hij bestelt er nu regelmatig pizza’s en pasta’s. Zijn tip voor mensen met voedselallergieën is om af en toe - in milde mate - toch eens de regels te durven overtreden, want je weet nooit wat voor positiefs het je kan opleveren.
SYLVIE’S TIPS VOOR MENSEN MET HET PRIKKELBAREDARMSYNDROOM EN/OF LACTOSE-INTOLERANTIE
1) Ga op zoek naar aangepaste recepten
Sylvie gaat geregeld op zoek naar alternatieve recepten van chefs om een zo uitgebreid mogelijke menukaart te hebben. Ze is bijvoorbeeld fan van de kaassaus van Sandra Bekkari.
2) Wees niet bang voor alternatieve producten
Sylvie maakt de kaassaus van Sandra Bekkari op basis van veganistische kaas of voedingsgist. Daarnaast kookt ze al eens met lactosevrije alternatieven voor melk en boter. Ze eet sinds haar diagnose bovendien vaker vegetarisch, iets wat ze in de jaren daarvoor nooit gedaan zou hebben.
Ellen Sanders