Elke maand nemen we in de rubriek 'De klimaatkeuring' een bedrijf onder de loep en beoordelen we hoe duurzaam het echt is.
In een maatschappij waar koopdrang een drijfveer is, ben je ofwel een hamsteraar, of heb je wegwerpreflexen. Het laatste wil het Brusselse collectief Rotor Deconstruction de kop indrukken. Dat doen ze door gebruikte materialen en meubelstukken een tweede leven te geven en te koop aan te bieden op hun website. Duurzamer kan bijna niet.
Recensie - Klimaat
Rotor Deconstruction is een zelfstandig nevenproject ontstaan in 2014 vanuit Rotor, een coöperatie die zich bezighoudt met ruimtes ontwerpen en boeken uitbrengen. Ze werken vooral in de talrijk aanwezige kantoorgebouwen in Brussel. Huurders laten daar vaak een systeembouw opzetten. Eens hun huurperiode afloopt, breken ze die systeembouw af en laten ze het gebouw casco achter. Dat betekent dat enkel de vaste structuurelementen, zoals betonnen kolommen en ramen, blijven staan. De muren en deuren die op vraag van de huurder zijn toegevoegd, worden verwijderd. Rotor DC verplaatst die materialen van de oude locatie naar een nieuwe of neemt ze zelf over om later te verkopen.
Het zou natuurlijk duurzamer zijn als alles blijft staan en gebruikt wordt door de nieuwe huurders. Je kan het vergelijken met een nieuwe woning huren, waarbij de ene huurder de andere niet is en iedereen een eigen stijl en behoeften heeft. Zo hebben ook bedrijven hun eigen identiteit en hebben grote technologiebedrijven misschien aparte kantoren nodig, terwijl kleine kunstgalerijen daar misschien geen nood aan hebben. Veel mensen veranderen tijdens hun leven ook van stijl en sommige interieurs raken gewoonweg uit de mode. Net zoals we ieder jaar eens nieuwe trui kopen, hebben veel mensen soms eens nood aan een nieuw interieur. De mensen in het Antwerpse stadhuis waren waarschijnlijk uitgekeken op de klassieke lichtarmaturen, maar voor anderen zijn dat net schatten.
Dat het collectief de nodige deskundigen in huis heeft, staat buiten kijf. ©Unsplash
Bovendien verwijdert Rotor DC de materialen niet enkel uit hun bestaande omgeving, maar halen ze er ook weg en verkopen ze. Dat komt vaak goedkoper uit, zowel voor de mensen die materialen kopen als voor de eigenaar die anders alles op een container had moeten gooien. Dat het collectief de nodige deskundigen in huis heeft, staat buiten kijf. De architecten in hun dienst herkennen meteen stukken van bekende ontwerpers zoals interieurarchitecten Bataille & Ibens en Jules Wabbes. Wie op zoek is naar een echte designklassieker en materialen met een verhaal is bij Rotor DC op de juiste plaats.
Rotor DC blijft na zeven jaar zeker stappen in de goede richting zetten. Zelf zullen ze geen parket te koop aanbieden dat een doe-het-zelver uit zijn eigen woning heeft gehaald. Ze richten zich vooral tot aannemers en architecten. Daarnaast hebben ze Brut ontwikkeld, een gratis service waar mensen zelf materialen te koop kunnen aanbieden en rechtstreeks met mogelijke kopers kunnen communiceren. Zo bieden ze niet enkel hun eigen diensten aan, maar voorzien ze ook een platform voor iedereen die wil meegaan in hun duurzame alternatief en zo wil bijdragen aan een kleinere afvalberg.
✿✿✿✿❀
door Jolien Celis