Van klimaatverandering over feminisme tot de vluchtelingencrisis: heel wat jonge activisten strijden dag in dag uit voor de dingen waarin ze geloven. Vijf actievoerders gaan in gesprek over de organisaties waarbinnen ze actief zijn en over het belang van activisme.
Gabriëlle Delreux & Valerie-Sophie Briers
Zoë Tanghe
23 jaar – werkt bij Redfox Brussel – vrijwilligster bij Redfox Gent
“Redfox is de jongerenbeweging van de Partij van de Arbeid (PVDA). Het collectief is bestemd voor jonge mensen tussen de dertien en twintig jaar die de wereld willen veranderen. Ze gaan niet akkoord met het systeem en willen onrecht aan de kaak te stellen. Wij helpen ze daarbij. Ik werk al twee jaar bij Redfox als social media creative en community manager. Naast mijn job ben ik vrijwillige monitor bij Redfox Gent. Ik bedenk er onder meer campagnes, ondersteun jongeren die willen protesteren en maak samen met hen spandoeken.
“We moeten blijven vechten totdat we in een wereld leven waar we blij mee zijn.”
Sociale media helpen om jongeren bewust te maken van de problematieken in onze maatschappij. Jonge mensen zijn meestal erg actief online en volgens mij heeft dat gezorgd voor een enorme toename van het aantal jonge activisten. Op Instagram en TikTok is iedereen zijn eigen woordvoerder. Jongeren gebruiken die platformen om zich uit te drukken. Dat is belangrijk, want zij zijn de generatie van de toekomst. Het is zo cool om te zien dat jongeren zich zo engageren.
Demonstreren is enorm belangrijk; je stem laten horen samen met duizenden anderen geeft een krachtig gevoel. Toch is één betoging vaak niet voldoende: je moet vastberaden verder blijven strijden totdat we in een wereld leven waarin er van onrecht geen sprake meer is.
Als vrouw ligt seksueel geweld bij mij bijzonder gevoelig. Maar ook thematieken zoals de vluchtelingencrisis raken mij. Het is onze taak om die mensen te ondersteunen en actie te voeren voor wie geen stem heeft. 21 maart was de dag tegen racisme. We organiseerden daarvoor een zitactie in verschillende scholen. We starten bescheiden, maar als we ons blijven inzetten, zal het echt een verschil maken.
Ik wil nog iets meegeven: je moet nooit geloven dat we iets niet kunnen veranderen, want het kan altijd. Door je bij te scholen en door te praten met elkaar kun je al veel bereiken. De kracht van het collectief is enorm sterk.”
Ocean*
25 jaar – werkt als zelfstandige programmeur – lid van End Fossil Gent
![](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2023-04/3.%20Ocean%20-%20Jong%20activist.jpg?itok=Ako-TjdH)
“End Fossil is een wereldwijde klimaatactivistische beweging voor mensen die willen dat de milieukwestie serieus wordt genomen. Het bijzondere aan End Fossil Gent is dat de organisatie zich vooral focust op het klimaatbeleid van de Universiteit Gent. De UGent moet duurzaamheid onderwijzen in elke opleiding, de uitstoot reduceren en streven naar een inclusief onderwijssysteem. We willen dat bereiken aan de hand van bezettingen. Dat klinkt eng, maar die bezettingen verlopen vreedzaam, ook al vallen ze technisch gezien onder ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’.
Zo’n bezetting houdt in dat we gedurende een paar dagen permanent aanwezig zijn op een van de campussen in Gent. We organiseren allerlei activiteiten, nodigen sprekers uit en we blijven daar ook slapen. De volgende actie vindt plaats van twee tot vijf mei. Om praktische redenen is de campus nog onbekend. Zo willen we voorkomen dat de universiteit te goed voorbereid is op onze komst. We hebben specifieke eisen: echte klimaatacties, transparantie, democratisch en onschadelijk onderzoek en toekomstgericht klimaatonderwijs. We hopen dat UGent onze eisen zal inwilligen.
“Ik denk dat we als burgers nooit mogen vergeten dat we voor al onze rechten hebben moeten vechten. Die strijd moet blijven doorgaan.”
End Fossil Gent werd in 2022 opgericht bij de start van het nieuwe academiejaar. De bedoeling is om bezettingen te organiseren totdat er iets verandert. End Fossil is een modern, democratisch klimaatactivisme. Het is voor ons belangrijk dat er geen leidersfiguren zijn. Het is absoluut niet de bedoeling dat er iemand met de eer gaat strijken; iedereen is een evenwaardig lid van de organisatie.
Jonge mensen zijn de toekomst. We leven in een democratie, maar ik denk dat we als burgers nooit mogen vergeten dat we voor al onze rechten hebben moeten vechten. Die strijd moet blijven doorgaan. Mensen denken dat er geen grote gevechten meer zijn, maar niets is minder waar. De klimaatproblematiek is iets dat ons allen aangaat. Het is onze collectieve toekomst die op het spel staat.”
*Wil enkel zijn voornaam bekendmaken
Sarah Maesen
24 jaar – student geneeskunde – lid van Geneeskunde voor het Volk (PVDA), Comac (PVDA), Arts en Mens
![](/sites/default/files/styles/3_2_zero/public/2023-04/3.%20Sarah%20Maesen%20tijdens%20vrouwenmars%20in%20Leuven_0.jpg?itok=_PJmi09C)
"Ik ben lid van Arts en Mens en ben ook actief bij Comac. Dat is de studentenbeweging van de PVDA. Vroeger had ik periodes waarin ik heel antiracistisch, antifascistisch of feministisch was. Al vond ik het toen moeilijker om mezelf feminist te noemen, want er zijn veel verschillende stromingen waarin ik mezelf nooit echt kon vinden. Tegenwoordig durf ik mezelf marxist te noemen, wat alle bovengenoemde concepten omvat. Met mijn activisme wil ik werkende mensen helpen en meer inspraak geven. Ik loop mee met betogingen en probeer anderen aan te sporen om dat ook te doen. Door op straat te komen, toon je dat je iets heel belangrijk vindt. Aan de ene kant zorg je voor publiciteit en aan de andere kant geeft het een enorm samenhorigheidsgevoel. Als je allemaal samen slogans aan het roepen bent, geeft dat een enorme boost. Je gaat ook met andere mensen of organisaties in gesprek waardoor je verschillende invalshoeken te horen krijgt. Bij Comac proberen we altijd een speech te geven aan het begin van een betoging. Wij hebben het daarin over waarom we op straat komen, wat het probleem is en hoe we het kunnen oplossen."
"Over een viertal maanden studeer ik af als dokter. Mijn activisme wil ik verderzetten in mijn beroep. Ik ga werken bij Geneeskunde voor het Volk (GVHV). Dat zijn huisartsenpraktijken die zijn opgezet samen met PVDA. Als er iemand uit een sociale woonwijk naar ons komt met astma, gaan wij van GVHV naar die woonwijk om te kijken hoe de leefomstandigheden daar zijn. Zo kunnen we het onderliggende probleem rechtsreeks én gratis aanpakken. De GVHV verzamelde tijdens de pandemie ook handtekeningen om de patenten die bedrijven hadden op de vaccins tegen te gaan. Zo’n patent zorgde ervoor dat slechts één bedrijf een bepaald vaccin mocht produceren. Dat was problematisch, want in sommige landen was dat bedrijf niet actief, waardoor mensen er geen vaccin konden krijgen."
"Wat ik nog wil meegeven: zet je actief in bij een organisatie die volgens jou goede dingen doet. We hebben iedereen nodig om daadwerkelijk iets te kunnen veranderen.”
Axel Baeyens en Gaëtan Rubbrecht
29 en 27 jaar – leerkracht lager onderwijs en leerkracht middelbaar onderwijs – Jong Groen Gent/Groen Gent
![](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2023-04/3.%20Axel%20%28houdt%20vlag%20vast%20rechts%29%20en%20een%20deel%20van%20Jong%20Groen.jpg?itok=rYGlfXBE)
Gaëtan: “Bij Jong Groen Gent houden we ons bezig met alle thema’s die betrekking hebben op een betere, progressieve wereld. Een wereld waarin iedereen gelijk is en waarin we de aarde niet kapot maken. Bij Groen is er plaats voor meningsverschillen, wat ik belangrijk vind. Betogingen zijn noodzakelijk om te laten zien dat er veel mensen en organisaties achter bepaalde progressieve ideeën staan. Je leert nieuwe mensen, visies en organisaties kennen. Ik vind het mooi waar Jong Groen voor staat Al is het maar een mini zandkorrel verleggen; we zullen alles in het werk stellen om dat te laten gebeuren.”
Axel: “Met betogingen kun je aantonen dat er iets leeft onder een groot deel van de bevolking. Het geeft een gevoel van empowerment, iets waar je samen mee bezig bent. Progressieve ideeën hebben niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op werkvlak een impact. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals de klasbibliotheek aanvullen met boeken waarvan de hoofdpersonages eens niet wit zijn. De belangrijkste les die ik mijn leerlingen wil bijbrengen, is dat er verschillende meningen zijn en ze hun eigen standpunten moeten kunnen verdedigen."
Gaëtan: “Ik geef het vak Latijn. In leesteksten kan ik het niet laten om feministische thema’s te behandelen. Zo hebben we een tekst gelezen over Medea, een tovenares die gediscrimineerd wordt omdat ze een buitenlandse vrouw is. Op die manier geef ik een feministische alsook een antiracistische draai aan mijn lessen. Mijn leerlingen mogen denken wat ze willen, maar ik heb graag dat ze tot wereldburgers uitgroeien en dus progressief leren te denken. Ik vind dat de jongeren van tegenwoordig meer intellectuele bagage moeten meekrijgen. Engageer je voor de maatschappij, doe er iets voor terug. Probeer actief na te denken over de wereld waarin jij zelf zou willen wakker worden. Doe je best om actief te zijn, want elke stem maakt wel degelijk een verschil.”