Het is zo hemels
Mijn lieve schat, om een beetje gek te zijn
Het leven is soms te bitter
Als je niet in fantasie gelooft
- Eigen vertaling van het lied Parlez-moi d’Amour (geschreven door Jean Lenoir, 1930)
“Vertel mij over de liefde.” Met die woorden brak de Franse zangeres Lucienne Boyer bijna een eeuw geleden wereldwijd door. De tekst is simpel, net zoals de melodie. Net dat maakte het zo populair: iedereen kon zich erin herkennen. Het lied is tegenwoordig niet meer zo bekend, maar de boodschap vormt nog steeds de basis van zowat elk nummer in de hitlijsten. Waar liefde is, is altijd de nodige dosis hoop. Hoop op persoonlijk geluk, hoop op gedeeld geluk, en soms zelfs hoop op een gelukkigere wereld.
Toch is ook de liefde gevoelig voor verandering. Nieuwe technologieën hebben de manier waarop we verbinding zoeken en onderhouden volledig hertekend. Datingapps zoals Tinder maken het ongelooflijk eenvoudig om nieuwe mensen te leren kennen en om hen net zo snel de (virtuele) deur te wijzen. Televisie heeft ons daarnaast de mogelijkheid gegeven om andermans liefde te observeren vanuit de woonkamer. Of het nu via fictie- of realityprogramma’s is, iedereen kan en mag zien wat er vroeger achter gesloten deuren plaatsvond. Dat geldt evengoed voor zelfliefde: in een tijd waarin iedereen zijn gefilterde leven online kan delen, zijn ook tips om de eigen imperfecties te omarmen populairder dan ooit.
En wat als twee vormen van liefde met elkaar botsen? Door de opmars van het nationalisme is die vraag opnieuw actueel. Hoewel het nationalistische gedachtegoed vertrekt vanuit de liefde voor een vaderland, heeft het in de geschiedenis ook al meermaals tot geweld geleid. De oorlog die Rusland vorige maand met Oekraïne begon, is daar opnieuw een bewijs van. Voor de families van de duizenden slachtoffers die er al vielen, smaakt de liefde nu bitterzoet. De talrijke hulpinitiatieven die in navolging daarvan ontstonden, zijn een mooi voorbeeld van hoe naastenliefde ingezet kan worden om elkaars wonden te helpen helen.
Ook de pandemie maakte op grote schaal duidelijk dat rouwen een onvermijdelijk onderdeel is van de liefde. Redactrice Elina sprak erover met de Vlaamse acteur Johan Terryn. In zijn podcast Het Uur Blauw verzamelde hij verhalen van mensen die een geliefde verloren tijdens de abnormale omstandigheden van de voorbije twee jaar. Liefde wordt dus vaak op de proef gesteld. De meer pessimistische mens zou daarom in die eerdergenoemde hoop naïviteit kunnen zien. Je moet een beetje gek zijn om erin te blijven geloven. Toch is dat waar Kompaan met de huidige editie voor kiest. In een evoluerend liefdeslandschap, zijn wij de trouwe vriend die je de mogelijke wegen aanwijst. Het enige wat je zelf nodig hebt, is een gezonde portie fantasie.
Geschreven door Kelly Van Droogenbroeck