“Blijf in uw kot” is sinds 18 maart niet langer een oproep, maar een verplichting, zo ook in de Arteveldestad. De federale regering verbiedt alle niet-essentiële verplaatsingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Moeilijk voor hen zonder ‘kot’ en dus ook voor wie hun de nodige hulp biedt. Toch proberen Gentse organisaties de dak- en thuislozenzorg in de mate van het mogelijke voort te zetten.
In de Forelstraat kunnen de meest kwetsbaren terecht voor noodhulp. / Foto: Felien Dekorte
“Eerlijk? De mensen in de daklozenzorg zijn momenteel overbevraagd, ik denk echt niet dat ik hen eerstdaags kan bereiken hiervoor”, zucht een administratief medewerkster bij het Centrum Algemeen Welzijn Oost-Vlaanderen. “Een artikel om het probleem te belichten? Klinkt perfect, maar ik sta nu in het midden van onze werking, we zijn volop voedsel aan het bedelen…”, luidt het bij Een Hart Voor Vluchtelingen Gent. Het zijn de enige twee telefonische reacties na dagen vol mailtjes versturen en nummers intoetsen. Met dezelfde boodschap als de onbeantwoorde berichten: geen tijd voor vragen, het is veel te druk.
Drastische maatregelen…
Terwijl de vraag naar hulp blijft stijgen – doordat andere vrijwillige initiatieven worden stopgezet – moet de sector zich bij elk nieuw veiligheidsvoorschrift herorganiseren. Na de sluiting van cafés, restaurants en sinds kort ook kapperszaken, zetten de vrijwilligers achter Enchanté hun initiatief noodgedwongen op pauze. De vzw vormt een netwerk van Gentse handelaren die kleine diensten aanbieden aan hen die daar nood aan hebben: van een glas water of een kop koffie tot een knipbeurt. Als gevolg van dezelfde maatregelen, sloot Een Hart Voor Vluchtelingen de weggeefwinkel De Olijfboom. Ook bij de kringwinkels van vzw De Tinten, een organisatie die zich richt tot mensen zonder geldige verblijfsdocumenten, gingen de deuren dicht.
De buurtwerkers van Stad Gent blijven actief, maar heel wat van hen zijn ouder dan 65 en moeten preventief thuisblijven. Door het personeelstekort bleven de twee inloopcentra van het CAW vorige week enkele dagen gesloten. De centra zijn opnieuw geopend sinds vrijdag 20 maart, maar de capaciteit werd beperkt om voldoende afstand te kunnen garanderen.
Ook in de winteropvang houden de hulpverleners rekening met social distancing: de ruimtes tellen voortaan 65 in plaats van 105 bedden. De nachtopvang blijft dan wel open, maar de medewerkers zijn niet voldoende beschermd. “Er is namelijk een enorm tekort aan beschermend materiaal, zoals mondmaskers en alcoholgel”, zegt Anita Cautaers, directeur van de CAW Groep.
… vragen om samenwerking
“De diensten zitten op hun tandvlees”, bevestigt schepen Rudy Coddens (SP.A) in Het Nieuwsblad, “maar ze leveren nog steeds uitstekend werk.” Om dak- en thuislozen van hulp te blijven voorzien, doen de organisaties in de eerste plaats een beroep op de Gentse burgers. De Stad lanceerde een oproep aan de Gentenaars om zich als vrijwilliger te registreren via de dienst Gentinfo. Daarnaast stelde vzw Woongift voor om daklozen onder te brengen in leegstaande sporthallen. Intussen opende een derde inloopcentrum in sporthal Tolhuis en sloot Stad Gent een overeenkomst met twee hostels om het aantal overnachtingsplaatsen op te krikken. Op de locaties staan vrijwilligers van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis het personeel bij. De winteropvang wordt ook verlengd van 29 maart tot eind april.
De hulpdiensten passen ook hun interne werking aan. De verschillende organisaties zetten volop in op digitale en telefonische communicatie. Zo richtte Enchanté een online café op, waar mensen zichzelf of een ander 'uitgesteld' kunnen trakteren en zo lokale handelaars steunen. Verder is op de facebookpagina van CAW Oost-Vlaanderen te zien hoe mensen uit andere diensten hun collega’s in de noodopvang en inloopcentra te hulp schieten.
De sociale organisaties in Gent rekenen niet enkel op de inzet van de burgers, maar ook op elkaar. Een Hart Voor Vluchtelingen, Werkgroep Vluchtelingen, Hand in Hand, Woon Gift Gent, De Tinten, Victoria Deluxe en De Rode Lotus bundelden de krachten voor het ‘Gents solidariteitsfonds voor moeilijke tijden’. De verschillende actiegroepen roepen op om donaties voortaan te storten op het gezamenlijk rekeningnummer van het net opgerichte noodfonds. Het ingezamelde geld wordt omgezet in beschermingsmateriaal als mondmaskers en alcoholgels, maar ook in voedselbonnen en andere financiële steun voor de meest kwetsbaren.
Het solidariteitsfonds organiseert inzamelmomenten waarop Gentenaars materiaal zoals afsluitbare zakjes, ontsmettingsgel, mondmaskers, zeep en shampoo, wasmiddelen, slaapzakken en slaapmatjes kunnen doneren bij De Olijfboom in de Forelstraat. Hulpbehoeftigen kunnen op hetzelfde adres terecht voor noodhulp. Op onderstaande livevideo laat EHVV zien hoe de inzamelmomenten worden georganiseerd volgens de richtlijnen.
Steentje bijdragen?
Registreren als vrijwilliger kan telefonisch van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur (09 210 10 10) of via vrijwilligerspunt@stad.gent. Steun geven aan het Gents Solidariteitsfonds voor moeilijke tijden kan door een bijdrage te storten op het rekeningnummer BE04 8901 5426 8831 met de vermelding #Corona. Het eerstvolgende donatiemoment aan De Olijfboom (Forelstraat 37) vindt plaats op vrijdag 27 maart tussen 14 en 17 uur. Verdere updates zijn te vinden op de facebookgroep en de FAQ-pagina's.
Felien Dekorte