Interview Jeroen Bergers, voorzitter Jong N-VA
Liefde en de N-VA. Het lijkt misschien een vergezochte combinatie, maar Vlaams-nationalisme is onlosmakelijk verbonden met liefde voor al wat Vlaams is. In een gesprek met Jeroen Bergers (21) vertelt de nieuwe voorzitter van Jong N-VA over zijn jeugdige overtuiging en de liefde voor zijn identiteit.
Met uitgestoken hand begroet Bergers mij aan de ingang van het partijhoofdkwartier in het centrum van Brussel. In een strak wit hemd toont hij zijn gedeeld kantoor. “Met deze kaars hebben we actie gevoerd tegen de kernuitstap”, zegt de voorzitter wanneer hij een lichtblauwe cilinder achter de deur vandaan haalt. Het is nog geen zeventien uur, maar het hele kantoorverdiep lijkt al verlaten wanneer we plaatsnemen in een vergaderzaal. De koekjes van eerdere vergaderingen staan nog in het midden van de vierkante tafel.
Kun je je als jongerenvoorzitter soms moeilijk vinden in standpunten van N-VA?
“Een van de kerntaken van een jongerenpartij is de ideologische lijn van de moederpartij recht houden. Ik ben in meer dan 90 procent van de gevallen akkoord met de partij, maar soms zijn we wat radicaler. Over Vlaamse onafhankelijkheid bijvoorbeeld. Terwijl N-VA pleit voor het confederalisme, heeft Jong N-VA op een congres bijna unaniem gekozen voor Vlaamse onafhankelijkheid. We vinden confederalisme een stap in de goede richting, maar we denken dat die overbodig is. Ook in de discussie over het Covid Safe Ticket hebben we gewogen op het debat. We hebben binnen onze partij een meerderheid kunnen overtuigen voor de afschaffing ervan.”
Hoe vul je dat Vlaams-nationalisme persoonlijk in?
“Ik ben Vlaams-nationalist, omdat ik geloof dat het Vlaamse volk een gemeenschap is. Wij delen dezelfde identiteit, dezelfde taal, dezelfde waarden en normen, dezelfde ingesteldheid. We stemmen ongeveer op dezelfde partijen. Het is nooit een probleem om een Vlaamse regering te vormen, maar federaal duurt dat 660 dagen (sic). Het Vlaamse volk heeft ontzettend veel gemeenschappelijk en dan vind ik het maar logisch dat een volk een staat wordt. Het Belgische volk deelt bijzonder weinig met elkaar: we spreken niet dezelfde taal, we kijken niet naar dezelfde tv, we hebben niet hetzelfde onderwijs en we stemmen op totaal verschillende partijen. We zijn echt heel anders. De Vlaming is volgens mij vrij homogeen. Ook Franstaligen die aan bepaalde voorwaarden zoals taal en cultuur voldoen, kunnen tot de Vlamingen behoren.”
Berust nationalisme volgens jou op liefde? Charles De Gaulle zei ooit dat nationalisme voortkomt uit haat voor andere volkeren en dat patriotisme gebaseerd is op liefde voor het eigen volk.
“De uitspraak van De Gaulle is sterk gekleurd door zijn eigen politieke agenda. Nationalisme en patriotisme zijn uiteindelijk niet zo verschillend. Maar mijn Vlaams-nationalisme komt inderdaad voort uit liefde: liefde voor de Vlaamse cultuur, liefde voor het Nederlands en liefde voor onze identiteit. Ik wil onze gedeelde identiteit beschermen en bewaren voor de volgende generaties, zodat ze niet verloren gaat.”
“Het huwelijk tussen Vlaanderen en Wallonië zal snel op de klippen lopen.”
Is het Vlaams volk vandaag al een geheel of moet er nog een periode van natievorming komen?
“Voor mij bestaat de Vlaamse natie al. Wij kijken dezelfde tv, volgen hetzelfde onderwijs en stemmen in grote mate op dezelfde partijen. Wij hebben dezelfde gewoontes en werken hard: we zijn vrij homogeen. Maar het is niet omdat die Vlaamse gemeenschap er al is dat elke Vlaming in Vlaamse onafhankelijkheid gelooft. Daar is jammer genoeg nog niet genoeg draagvlak voor en daar moeten we verder aan werken. We delen wel dezelfde identiteit. Wie het omgekeerde beweert, gaat voorbij aan de feiten. Zeker als je dan beweert dat er een gedeelde Belgisch identiteit is. Dat is helemaal van de pot gerukt. Jonge politici zoals ik moeten mensen ervan overtuigen dat Vlaamse onafhankelijkheid een goede zaak is voor de Vlaming.”
Met Brussel als hoofdstad?
“Absoluut. Brussel is deel van Vlaanderen en kan niet zonder Vlaanderen. Ik denk dan aan de pendelaars en de financiering. Veel Vlamingen kopen er ‘s middags hun lunch of vullen ’s avonds de terrassen.”
Hoe zal het huwelijk tussen Vlaanderen en Wallonië in de toekomst dan verlopen?
“Dat huwelijk zal volgens mij snel op de klippen lopen. Als je naar de peilingen kijkt, worden de communisten de grootste partij van Wallonië . Als de Vlaming dan moet kiezen tussen zelfbestuur met N-VA of een vivaldiregering met communisten, denk ik dat hij voor dat laatste zal passen. Het is toch logisch dat twee volkeren die in een artificieel land leven een eigen staat worden en hun eigen beleid voeren met eigen budgetten. Zeker als je bedenkt dat België is gecreëerd als bufferstaat en is gesplitst (van Nederland in 1830, red.) op basis van het vandaag minder relevante katholicisme. Ik wil nog altijd goede buren zijn met Wallonië, maar ik wil niet langer dezelfde portefeuille delen. De Walen moeten niet heel de tijd in mijn portefeuille zitten. Ik deel mijn portefeuille niet zo graag.”
Eindigt het cordon sanitaire dan als de uitslag van de federale verkiezingen in 2024 zo uiteenlopend is?
“Persoonlijk ben ik tegenstander van het cordon, maar dat wil niet zeggen dat we een regering moeten vormen met Vlaams Belang. Dat zal afhangen van wat die partij op de onderhandelingstafel legt en of ze enkele standpunten bijstellen om een bestuurspartij te worden. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de partij zich opstelt in de Oekraïnecrisis. Ik ben daardoor gechoqueerd. Sommige leden zijn openlijk fan van Rusland en Poetin. Anderen juichten wanneer Marine Le Pen voorstelde om de NAVO te verlaten en het nut ervan in twijfel trok. Ik wil absoluut geen partijen uitsluiten bij onderhandelingen. Ik zou zelfs met de communisten onderhandelen. Het is slecht om niet te praten met mensen die stemmen krijgen van het volk, maar dat wil niet zeggen dat je samen een regering moet vormen. Dat hangt natuurlijk af van het regeerakkoord.”
Heb je nog contact met Schild & Vrienden?
“Nee, absoluut niet. Ik ben in 2018 voor de panoreportage uit die facebookgroep gegaan en heb mij daar uitgebreid van gedistantieerd. Tijdens de voorzittersverkiezing kon ik ook op weinig steun rekenen van andere jong N-VA’ers die in de groep zaten.”
Een jeugdzonde?
“Ja, ik geef eerlijk toe dat het fout was om in de facebookgroep te zitten. Maar ik ben nooit naar een activiteit van Schild & Vrienden gegaan en heb nooit in de veelbesproken discordgroep gezeten.”
Geschreven door Wout Renders