Een eigen zaak starten tijdens de coronacrisis, het is niet voor iedereen weggelegd. Toch wagen sommigen zich aan een sprong in het duister mét succes. Hoe ervaren jonge ondernemers de huidige pandemie en durven ze al verder dromen over de toekomst? “Corona gaf me de tijd om alles voor de zaak tot in de puntjes uit te werken”, zegt Giel Slachmuylders (26) die de cocktail-takeawaybar Manhattn in Londerzeel uitbaat.
Interview - Werk & Onderwijs
De coronacrisis brengt heel wat onzekerheid met zich mee. Niet alleen voor bestaande zaken, maar ook voor ambitieuze starters. Met een origineel product, een leuke bedrijfsnaam en een goede opgebouwde website kom je gelukkig al een heel eind. Dat heeft Giel Slachmuylders (26) van cocktail-takeawaybar Manhattn in Londerzeel maar al te goed begrepen. Ook zussen Chloë (21) en Rhune Moonen (18) kregen de ondernemingszin te pakken. Zij startten M’Oats and More in Dilsen op tijdens de coronacrisis, een webshop met gluten- en lactosevrije producten. De drie jonge ondernemers doen hun verhaal.
Manhattn
Manhattn: de naam doet wegdromen naar New York, bars, restaurants en niet te vergeten overheerlijke cocktails. Dat was dan ook de reden dat Giel voor deze naam koos bij de opstart van zijn nieuwe cocktailzaak. “De eerste, echte goede cocktail die ik ooit gedronken heb, was in Manhattan. Deze populaire stad in New York staat ook bekend als een mooie buurt met veel speciaalzaken. De naam weerspiegelt dus perfect waarvoor we staan”, zegt Giel.
Giel is gepassioneerd door cocktails. ©Marc Baert
Voor smaakvolle cocktails kan je dus bij Giel terecht, maar hij doet er nog een schepje bovenop. Hij gebruikt namelijk verse vruchtensappen die twee weken lang houdbaar zijn. Hiermee onderscheidt hij zich van de concurrentie, want cocktails kan je doorgaans niet zo lang bewaren. “Ik ben twee jaar bezig geweest om de perfecte formule te vinden voor verse, lekkere cocktails zonder toegevoegde bewaarmiddelen. Zonder die cruciale ontdekking – die ik uiteraard niet met de buitenwereld deel – zou ik nooit gestart zijn met Manhattn.”
De drankjes van Manhattn zijn niet alleen uniek door de houdbaarheid, maar ook door het concept dat erachter schuilt. Zo kan je elke dag cocktails afhalen of laten leveren aan huis, zonder dat je ze zelf nog hoeft te maken. Ideaal dus als je wilt genieten van een klaargemaakte cocktail of als je wilt experimenteren met andere smaken.
“De opstart van Manhattn verliep moeizaam. Maar na enkele grondige aanpassingen waren we vertrokken.”
Ondanks het unieke concept en het verse aanbod van alcoholische én non-alcoholische aperitieven, verliep de opstart van Manhattn niet van een leien dakje. Volgens Giel komt dat door verschillende factoren. “Ik heb het gevoel dat veel mensen cocktails – onterecht – nog te vaak associëren met sterk alcoholische dranken die een uitgesproken smaak bevatten. Ze vinden cocktails te zuur, te bitter of te zoet. Daarom kon ik in het begin moeilijk klanten aantrekken.”
Ook de foto’s op de website waren initieel niet goed genoeg. “We willen een klassevol en kwaliteitsvol product aanbieden, maar onze foto’s waren niet professioneel. Daarom besloot ik om in zee te gaan met Tibo Ceulers, een getalenteerde fotograaf. Sindsdien krijg ik alleen maar lovende reacties op mijn website, producten en diensten. Het oog wil duidelijk ook wat.”
Giel maakt zijn cocktails volledig zelf. ©Tibo Ceulers
Door corona had Giel genoeg tijd om de opstart van zijn zaak tot in de puntjes voor te bereiden. “Ondertussen zijn we een halfjaar verder en heb ik een stevig klantenbestand opgebouwd. Nu de basis gelegd is, kan ik verder bouwen aan de toekomst van Manhattn.” Dat heeft Giel ook te danken aan zijn zus Femke (22), zijn rechterhand zoals hij het zelf zegt. “Ze heeft mij gepusht om Manhattn op te starten en zorgt nu ook voor de social media en de administratieve taken. Zonder haar zou ik niet staan waar ik nu sta.”
“Zonder mijn zus Femke zou ik niet staan waar ik nu sta.”
Met Manhattn toont Giel aan dat je een succesvolle cocktailzaak kan opstarten in coronatijden én dat je daarvoor niet gevestigd hoeft te zijn in een grootstad. “Goede cocktails vind je meestal in grootsteden zoals Antwerpen of Brussel, maar ik ben begonnen in een kleine gemeente: Londerzeel. En dat werkt prima.”
Giels hart ligt al jarenlang in de horeca. Voordat hij zijn eigen zaak opstartte, was hij barman bij Baradouz in Meise. Daarna begon hij te werken in Resto Clash in Brussegem. “Dat is nog steeds mijn hoofdberoep eigenlijk, maar door corona moest de horeca sluiten. Daardoor kon ik me nog meer focussen op mijn bijberoep, namelijk Manhattn.”
Zijn ultieme droom in de toekomst? “Mijn eigen bar openen, maar daar ben ik nog lang niet aan toe.” Giel wil nu zoveel mogelijk naambekendheid maken, zijn financiën laten groeien en sparen. “Een klassevolle bar openen is niet evident met beperkte middelen. Maar als ik iets doe, moet het goed zijn, want voor minder ga ik niet.”
M’Oats & More
Ook Chloë en Rhune Moonen stampten een nieuwe zaak uit de grond: M’Oats & More. De zussen bieden via hun webshop een arsenaal aan gluten- en lactosevrije producten aan met havermout in de hoofdrol. ‘M’Oats’ staat voor hun familienaam Moonen en de Engelse term voor haver, namelijk ‘oats’. ‘More’ geeft aan dat ze meer dan alleen haver serveren. Je kan er namelijk ook gezonde sappen bestellen zoals verse sinaasappelsap, zoet seldersap of kurkumashots. Zulke pittige sapjes geven je lichaam een boost aan energie.
Zussen Rhune (links) en Chloë (rechts) Moonen baten samen M’Oats and More uit. ©M’Oats and More
M’Oats & More is niet zomaar ontstaan. Chloë en Rhune begrijpen namelijk als geen ander hoe hard voedselallergieën je leven kunnen belemmeren. “Ik had vaak buikpijn nadat ik iets at, dus ik wist dat er iets niet klopte. Na enkele onderzoeken bleek dat ik gluten- en lactose-intolerant ben”, vertelt Rhune. “Mijn zus kampt ook nog met een noten- en steenvruchtenallergie, waardoor zij ook niet alles mag eten.”
“We vinden niet dat een voedselallergie iemands leven mag beïnvloeden. Natuurlijk moet je wel je voeding aanpassen, maar dit mag niet ten koste gaan van de smaak”, zegt Chloë. “In de supermarkt vind je wel gluten- en lactosevrije producten, maar echt lekker zijn die meestal niet. Daarnaast zijn de meeste producten erg droog. En daar wilden wij dringend verandering in brengen.”
De volgende stap was experimenteren in de keuken. “We hebben veel recepten uitgeprobeerd. Niet alles was meteen een succes, maar oefening baart kunst. Voor we het wisten, hadden we smaakvolle allergievrije producten zoals granola en bananencake met een vleugje limoen.”
Chloë en Rhune creëren al hun gerechten zelf in de keuken. ©M’Oats and More
De zussen vinden het ook belangrijk dat de lekkernijen die ze aanbieden kwaliteitsvol en betaalbaar blijven, want de kosten voor allergievrije producten kunnen al snel hoog oplopen. Daarnaast gebruiken ze biologische ingrediënten die ze bij lokale leveranciers halen. De sappen en gebakjes zijn altijd samengesteld zonder geraffineerde suikers. Als je iets bestelt bij M’Oats & More, mag je er ook zeker van zijn dat je producten aankomen in recycleerbare verpakkingen.
“Door de verplichte sluiting van mijn schoonheidssalon kon ik mij volledig focussen op onze nieuwe zaak.”
Het verhaal van M’Oats & More begon eind 2020. Ondanks de coronacrisis verliep de opstart van de zaak vrij snel. “Terwijl Rhune en ik aan het bakken waren, werd onze industriële keuken gebouwd”, zegt Chloë. “Corona kwam voor ons als een mooie kans aangezien ik mijn schoonheidssalon verplicht moest sluiten en mij dus volledig kon focussen op de zaak.” Rhune studeert dit jaar af en kan niet wachten tot ze meer tijd kan spenderen aan M’Oats & More.
“In de toekomst willen we graag vloggen en de mensen een kijkje achter de schermen geven.”
Het succes van M’Oats & More hebben de zussen niet alleen aan zichzelf te danken, maar ook aan hun nicht Janthe die de communicatie en social media beheert. Daarnaast maakt een diëtiste deel uit van het team. Zij controleert bijvoorbeeld of het eindproduct niet te veel suikers bevat.
In de toekomst willen Chloë en Rhune graag starten met een vlog. “We willen onze klanten een kijkje achter de schermen geven”, zegt Chloë. “Zo zullen ze M’Oats & More nog beter op de voet kunnen volgen.” Een fysieke zaak, daar zeggen de twee ook geen ‘nee’ tegen. “Wie weet komt die droom binnenkort wel uit.”
door Evi Alens