Steeds meer mensen kiezen voor een minihuisje, soms uit financiële noodzaak, soms om ecologischer te leven. Maar hoe begin je aan zo’n avontuur? Jan, Elien en Fedor vertellen hoe zij het aanpakken.
Fedor bouwde zijn tiny house volledig zelf, waardoor hij heel wat kon sparen
Als alleenstaande heeft Jan De Cat niet veel ruimte nodig. Na enkele jaren samenwonen met huisgenoten is het tijd voor een eigen plek. Omdat zijn budget beperkt is en hij niet langer geld wil uitgeven aan huur, koos hij voor een tiny house.
Elien (23) studeerde vorig jaar af met twee plannen: samenwonen met haar vriend en een sabbatjaar nemen om te gaan reizen. Door de reisplannen was een kleine woning de enige realistische optie. Toen kwam corona. Het tiny house bouwen werd het project van haar sabbatjaar.
Fedor (23) woonde ongeveer drie jaar bij zijn grootmoeder om te helpen bij de zorg van zijn demente grootvader. Na het overlijden van zijn grootvader besliste Fedor om zijn dubbele wens te vervullen: in de buurt van zijn grootmoeder wonen en een eigen stekje hebben. Uiteindelijk besloot hij om een tiny house te plaatsen in de tuin van zijn oma. Ook het tiny house van zijn neef staat bij oma in de tuin.
Hoe ben je op het idee gekomen?
Elien: “Mijn vriend en ik zijn echte natuurmensen. We dachten aan een verplaatsbare wooneenheid midden in de natuur, zoals in Amerika of Australië. Gaandeweg werden we enthousiaster om dat hier in België te doen. Duurzaam wonen is echt belangrijk voor ons. Doordat we maar een kleine oppervlakte binnen hebben, zullen we automatisch meer buiten leven. We zullen weinig water en elektriciteit gebruiken waardoor we een kleinere ecologische voetafdruk zullen hebben. Ten derde moeten we het stellen met minder spullen.”
Fedor: “In een tiny house kan ik ecologisch wonen: ik wil weinig water en elektriciteit verbruiken en dichter bij de natuur staan. Het tiny house van mijn neef staat ook bij oma in de tuin. Hij wil goedkoop leven en veel sparen om het huis van grootmoeder over te kopen.”
Bouw je je tiny house zelf?
Jan: “Dat was de bedoeling, maar na wat strubbelingen rond het plan en het budget liet ik dat plan varen. Ondertussen heb ik tweedehands een minihuisje gekocht. Het heeft een lengte van tien meter en is drie meter breed, wat breder is dan toegestaan om het huisje via de weg te verplaatsen. Dat betekent dat het door een dieplader moet getransporteerd worden. Het voordeel is dat ik meer ruimte heb om meubels te plaatsen.”
“Een tiny house laten bouwen is echt wel zijn geld waard: je bespaart er jezelf veel zorgen en onzekerheden mee”
Elien: “We hebben alles zelf gedaan. Gedurende een half jaar heb ik daar elke dag aan gewerkt. In het begin is dat spannend en leuk, want alles is nieuw. Maar omdat je geen ervaring hebt, moet je constant allerlei dingen opzoeken, waardoor je veel tijd verliest. Een tiny house laten bouwen is daardoor echt wel zijn geld waard. Je bespaart jezelf er veel zorgen en onzekerheden mee. We hebben zo’n dertig vierkante meter bewoonbare oppervlakte. Met een hoogte van vier meter is ons tiny house te groot om over de weg te transporteren. We moeten dus beroep doen op uitzonderlijk transport.”
Fedor: “Ik ben mijn huisje helemaal zelf aan het bouwen, dus het is een leerproces. Zo heb ik voor ecologisch en milieuvriendelijk materiaal kunnen kiezen. Ik kan je tot in het kleinste detail vertellen hoe mijn huis in elkaar zit, welke duurzame energievormen ik hanteer en hoe die processen precies in zijn werk gaan.”
Waar staat je tiny house?
Jan: “Voorlopig staat mijn huisje op de grond van zijn broer, die zelf een huis aan het verbouwen is. Daar sluit ik aan op het elektriciteitsnet en de waterleiding. Op termijn wil ik gelijkgestemden vinden om een stuk grond te kopen en tiny houses op te bouwen. Op die manier kunnen we een aantal voorzieningen delen zoals zonnepanelen, wateropvang en een waterzuiveringssysteem. Uiteindelijk willen we volledig zelfvoorzienend zijn.”
Elien: “In Vlaanderen is het erg moeilijk om je administratie rond te krijgen, ik denk daarbij aan strenge bouwvoorschriften en de regels rond domiciliëring. Daarom gaan we voorlopig op een camping wonen. Ondertussen kijken we uit om een grond te kopen in Wallonië, waar je wel een tiny house op een bouwgrond kan zetten.”
Fedor heeft een bewoonbare oppervlakte van 30 vierkante meter
Fedor: “Dat staat in de tuin van mijn grootmoeder; als mantelzorger is dat geen probleem. Mijn tiny house heeft wielen dus als het ergens niet mag staan dan kan ik het gewoon verplaatsen.”
“Mijn vriend heeft acht gitaren. Daarvan gaan er vier mee”
Waar blijf je met al je spullen?
Jan: “Het idee is om te leven met zo weinig mogelijk spullen en om alleen datgene mee te nemen wat je dagelijks gebruikt. Ik heb een nieuwe gitaar, die neem ik mee want ik speel er alle dagen op.”
Elien: “Mijn vriend is muzikant en heeft acht gitaren. Daarvan gaan er vier mee. De andere spullen laten we voorlopig bij onze ouders staan.”
Hoe doe je de was?
Jan: “Er bestaan wasmachines die niet op elektriciteit werken. Je kunt ook een handwas doen of naar de wasserette gaan.”
Elien: “We hebben een wasmachine die op regenwater werkt. Voor de rest gebruiken we leidingwater. De bedoeling was om off grid te gaan, dus zelfvoorzienend te worden in water en elektriciteit. Maar in België is er in de zomer te weinig water en in de winter te weinig zon. Daarom moesten we dat plan opbergen. Toch moeten we bewust omgaan met elektriciteit want op de camping hebben we maar tien ampère. Koken doen we op biogas, verwarmen gaat met biopallets en voor de rest is er een droogtoilet. Ons tiny house is ook dubbel geïsoleerd met gerecycleerd biokatoen en houtvezelplaten of kurkisolatie.”
“Je kan de was ook doen in de badkuip”
Hoeveel kost een tiny house in aankoop en in onderhoud?
Elien: “We hebben zo’n 30.000 euro uitgegeven. In die kost zitten ook matrassen en keukenmateriaal.”
Fedor: “Ik zie de aankoop als een investering, ik moet immers geen huur betalen. Bovendien bouw ik alles zelf, wat de kosten enorm drukt. Dat geeft heel wat financiële vrijheid. Stel dat ik mijn tiny house gebouwd heb voor 12.000 euro, dan kan ik het later misschien verkopen tegen 50.000 euro. Daarnaast zijn de vaste kosten aan gas, water en elektriciteit vrij laag dus ik leef goedkoop.”
Elien heeft een volledig uitgeruste keuken met daarboven een mezzanine.
Welke duurzame energiesystemen gebruik je of wil je gebruiken?
Fedor: “Wat water en elektriciteit betreft, wil ik op termijn verschillende bronnen ter beschikking hebben. Als er iets gebeurt met het ene systeem, dan kan ik nog altijd terugvallen op de andere systemen. Nu gebruik ik een kabel en een leiding die het huis van mijn grootmoeder verbinden met mijn tiny house. Naast stadswater gebruik ik ook regenwater. Dankzij verschillende vaten kan ik dat filteren tot drinkbaar water. Daarbovenop heb ik een speciaal waterzuiveringssysteem waardoor mijn afvalwater hergebruikt kan worden in mijn moestuin. Tot slot wil ik zelf elektriciteit produceren met zonnepanelen en windenergie. Als ik die energie kan opslaan op batterijen, dan heb ik elektriciteit voor het hele jaar.”
“Er zijn alleen maar nadelen aan groot wonen: je moet meer verwarmen en meer schoonmaken”
Is dit een tijdelijke woonvorm voor jou of zie je dit als iets permanents?
Jan: “Voor mij is klein wonen een principiële kwestie. Er zijn alleen maar nadelen aan groot wonen: je moet meer verwarmen en meer schoonmaken. Ik zie niet in waarom ik groot zou willen wonen, tenzij er kinderen zouden komen. In een tiny house heb je geen eigen ruimte, terwijl ik daar wel nood aan heb.”
Elien: “Voor de levensfase waarin we nu zitten is dit ideaal. We plannen zo’n vijf à zes jaar zo te wonen als opstap naar iets anders. Met kinderen lijkt het ons niet haalbaar om in een tiny house te wonen.”
Fedor: “Later wil ik een stukje grond kopen en tiny houses verhuren. Iedereen heeft zijn redenen om kleiner of net groter te wonen, maar voor mij heeft klein wonen veel voordelen. Als ik de wereld wil rondtrekken dan heb ik mijn huisje altijd bij mij omdat het op wieltjes is. Ooit wil ik een huis bouwen, met kinderen heb je voldoende ruimte nodig.”
Ilse Van der Hasselt en Ellen Sanders