Ben je door alle recepten heen voor het beste bananenbrood? Zijn de tickets voor feesten en concerten te snel uitverkocht? Of weet je gewoon niet wat gedaan de laatste tijd? Onze redactie helpt je op weg met onze favoriete vrijetijdsbestedingen. De lijst gaat van boekentips tot fitnessapplicaties of activiteiten zoals geocaching.
Marie Vander Borght
Of het nu met familie of vrienden is, op restaurant gaan is altijd fijn. Ik kan er zo van genieten om gewoon mijn voetjes onder tafel te schuiven en lekker te eten. Met de jaren heb ik geleerd dat lekker en gezond uiteten gaan niet duur hoeft te zijn. Het allerleukste is om steden te ontdekken aan de hand van kleine restaurantjes. Op de een of andere manier link ik de steden die ik bezocht aan de plaatselijke gastronomie. Zo denk ik bij Mechelen aan Merad, een mediterraans restaurant met een ruime keuze aan versbereide gerechten. Als ik denk aan Hasselt, dan komt Pattos in me op. Daar maken ze de beste gevulde aardappelen die je ooit zal eten. Kip, zalm of groentjes, ze lijken alles in een aardappel te steken. Ook Otomat heeft mij nog nooit teleurgesteld. Met hun zes zaken verspreid over heel België, brengen ze een uniek concept: pizzabodems gemaakt met Duvel. Je moet geen bierliefhebber zijn om ervan te genieten, maar elke pizza heeft zijn biersuggestie. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker.
Gitte Waege
Pre-corona was ik vaak te vinden in de ViaVia Antwerpen. ViaVia is een collectie-reiscafés, waarvan er momenteel zeventien zijn, verspreid over vier continenten. De sfeer is er altijd gemoedelijk en je komt er toffe, reislustige mensen tegen. Het is dan ook de offline ontmoetingsplaats bij uitstek om je volgende reismaatje te vinden. Maar zoals velen moest ik tijdens de coronacrisis op zoek naar een nieuwe hobby en ontdekte ik de website https://thisxdoesnotexist.com/. De oorspronkelijke oprichter Phil Wang maakte enkele jaren geleden al de website ‘This person does not exist’ door een programma te schrijven en via machine learning een heel online aanbod aan Artificial Intelligence (AI) gegenereerde gezichten te creëren. Check zeker ook de gelijkaardige creatie van Peter Ranieri op de website ‘These lyrics do not exist’. Wie weet heb je zo de volgende zomerhit te pakken.
Linde Schots
Sinds de eerste lockdown in maart 2020 ben ik meer en meer beginnen te lezen. Zo heb ik op twee jaar tijd bijna honderd boeken gelezen. Van die honderd zijn er mij twee echt bijgebleven, toevallig van dezelfde auteur. Taylor Jenkins Reid is een Amerikaanse bestseller auteur die tot nu toe zes boeken op haar naam heeft staan. The Seven Husbands of Evelyn Hugo en Daisy Jones and the Six zijn de boeken die ik al gelezen heb, maar geen cel in mijn lichaam twijfelt eraan dat haar andere boeken even goed zijn. Malibu Rising en One True Loves liggen al klaar in mijn boekenkast en op 30 augustus 2022 komt haar nieuwste boek, Carrie Soto is back, uit. Stiekem hoop ik op een nieuwe lockdown zodat ik ze allemaal zo snel mogelijk kan lezen.
![Tips van de redactie](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2022-11/Linde.jpg?itok=ZA1AkaQs)
Fien Vanderrusten
Dankzij de coronaperiode herontdekte ik mijn passie voor lange, mooie natuurwandelingen. Ik kon al heel wat wandelroutes in de buurt van mijn lijstje afvinken. Nu, na bijna twee jaar wandelen, wou ik een eind maken aan ‘gewoon’ wandelen. Hoe maak je een wandeling verrassend, uitdagend en avontuurlijk? Ik vond het antwoord: ik stootte op het fenomeen geocaching, een zoektocht op basis van GPS-coördinaten. Met een smartphone in de hand en de app ‘geocaching’ ga je op zoek naar geheime ‘schatten’. Zo’n schat neemt de vorm aan van een logboekje, waarin je je naam kan noteren. Zo staat het zwart-op-wit dat jij een schattenjager bent. Soms dien je wat verder te kijken dan je neus lang is, maar als je de schat echt niet kunt vinden, kun je altijd een hint vragen aan de legger. Plezier gegarandeerd. Je zult je ogen uitkijken. En, geloof me, je wandeling zal niet meer ‘gewoontjes’ zijn.
![Tips van de redactie](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2022-11/Fien.jpg?itok=S-poBVt9)
Roy Van Baelen
Wil jij je garderobe uitbreiden met enkele vintage kledingstukken? Of ben je op zoek naar unieke meubelen of decoratie? Dan is de Brussels Vintage Market the place to be! Je kunt elke eerste zondag van de maand je slag slaan tussen 10 en 6. Er zijn verschillende kraampjes die kleren aanbieden, voor ieder wat wils. Zelf heb ik er al enkele leuke T-shirts en truien gekocht. Stuk voor stuk unieke spullen. En om het nog beter te maken, betaal je geen inkom. Adres: Kroonlaan 227, Elsene. Meer info kun je terugvinden via hun Facebook-evenement.
Sam Nassiri
Op mijn muzikale reis langs honderden albums, constant op zoek naar de high die muziek kan geven, zijn er maar weinig artiesten waar ik zo lang bij heb stilgestaan als bij Pink Floyd. Het is een van de weinige bands waar er wel iets interessants te vertellen valt over elk album: positief of negatief, over de muziek en haar nuances, de teksten, doelen, achtergrond of de bandleden. De vraag “wat is hun beste album?” heeft bij een band als Pink Floyd, in tegenstelling tot andere artiesten, onmogelijk een correct antwoord, hoewel ik toch mijn persoonlijke favoriet heb.
Oké, het platgeprezen Dark Side of the Moon, is een iconisch stuk progrock dat zijn status verdiend heeft. Maar voor een oprechte emotionele impact moet je bij Wish You Were Here zijn, voor een potje politieke scheenschopperij bij Animals, voor ietwat potsierlijke dramatiek bij The Wall, en zelfs het epische “Echoes” op Meddle neemt buitengewoon zwevende proporties aan die je moet horen om het te kunnen geloven. Pink Floyd kan voor de jongvolwassene van vandaag een perfecte springplank zijn naar het geweldige muzikale nalatenschap dat de seventies ons gebracht heeft.
![Tips van de redactie](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2022-11/Sam.jpg?itok=td_DxyJ6)
Elina Volodchenko
Nu we weer mogen feesten is De Nacht van Ben Van Alboom de ideale podcast om te luisteren op een katerdag. In deze twaalfdelige podcastreeks (met drie bonusafleveringen) blikt hij samen met enkele gasten terug op de geschiedenis van het Gentse nachtleven. Voor de mensen van Gent biedt het een leuke historische omkadering van de stad. Exces van Persis Bekkering is een aanrader voor iedereen die zich liever verliest in een boek. Het verhaal ontvouwt zich aan de hand van het repetitieve ritme van techno. Doorheen vijf hoofdstukken belicht Bekkering zowel het turbulente leven van het hoofdpersonage als de ontwikkelingen binnen de Ravebeweging. Ieder hoofdstuk situeert zich op een andere plaats met elk een andere tijdsgeest: Amsterdam 1988, Berlijn 1992, New York 2001, Londen 2008 en het coronatijdperk 2020. De vele perspectiefwisselingen zorgen voor een bijzondere leeservaring. Zo begint het tweede hoofdstuk met een passage in een nachtclub dat wordt verteld vanuit de tweede persoon. Het is alsof de lezer zelf op de dansvloer staat te dansen, te zwieren, te knallen. Ideaal voor de mensen die staan te popelen om het nachtleven in te duiken maar nog even moeten wachten omdat ze in quarantaine zitten.
Kelly Van Droogenbroeck
Nobs (no bullsh*t) is een fitnessapplicatie die zich verzet tegen de heersende dieetcultuur. In tegenstelling tot de meeste trainingsprogramma’s heeft de app geen optie om calorieën of gewichtsverlies bij te houden. De programma’s inbegrepen in een abonnement zijn personaliseerbaar. In de sportschool of thuis, met halters of een gevulde rugzak en twee, drie of vier keer in de week trainen: het kan allemaal. Op die manier wil de oprichter, de Britse Lucy Mountain, sporten toegankelijk maken voor iedereen. Volgens de achterliggende filosofie mogen gemiste sportsessies of te moeilijke oefeningen nooit voor schuldgevoelens zorgen. Voor wie toch nog moeite heeft om de zelfkritiek los te laten, zijn er dagelijkse affirmaties en een mentale check-in. Een receptenboekje waarin elke voedselgroep aan bod komt – ja, ook koolhydraten passen in een gezonde levensstijl – is de kers op de taart. Wie nood heeft aan wat meer gemeenschapsgevoel kan zich bovendien aansluiten bij de nobs-Facebookgroep of Lucy Mountain (@lucymountain) volgen op Instagram, ook hier zijn geen dieetpraatjes of voor- en nafoto’s te vinden.
![Tips van de redactie](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2022-11/Kelly.jpg?itok=mQZTWK2D)
Elisabeth Paslikyan
Voor een muzikaal avondje uit moet je in De Muze in Antwerpen zijn. Het legendarische café op de Melkmarkt is sinds 1964 een echte trekpleister voor jazzliefhebbers. In dit charmante café met rijke geschiedenis, kan je elke dag vanaf 22 uur genieten van live jazzoptredens. Het podium bevindt zich op de benedenverdieping, maar ook vanaf de eerste en tweede verdieping kan je de optredens volgen. Ook bierliefhebbers kunnen hier terecht, want De Muze heeft een grote selectie aan bieren. Meer info en het programma vind je op www.jazzcafedemuze.be. Wees zeker op tijd, want het café loopt snel vol tijdens optredens! Adres: Melkmarkt 15, 2000 Antwerpen