Net voor #blijfinuwkot begon te trenden op Twitter, werden de laatste feestjes op poten gezet. Op televisie verschenen er interviews met uitgelaten jongeren waardoor iedereen thuis met de handen in het haar naar het scherm schreeuwde. Maar niet alle jongeren hadden als eerste reactie om nog een laatste keer goed te gaan vieren, en wellicht hebben diegenen die dat wel deden daar nu spijt van. Zo bood café Afsnis in Gent, dat naar eigen zeggen ‘al meer dan twintig jaar cultureel onverantwoord bezig is’, op Facebook zijn excuses aan voor het afsluitfeest dat het organiseerde. Een week later ontstonden virtuele alternatieven voor evenementen, zowel op initiatief van culturele collectieven als van creatieve individuen. Voor wie zin heeft om in de tijden van de coronacrisis zich nog cultureel te verrijken, stellen we je voor aan enkele projecten en hun uitvinders.
Minus One is een open huis voor jongerencultuur in de Gentse Rabotwijk, net buiten het stadscentrum. Ze streven ernaar jongeren te prikkelen, te inspireren met een gevarieerd programma en hen de kans te geven hun eigen project uit te werken tijdens een residentie.
Reinout Wulf is artistiek projectmedewerker bij Minus One en was voor de uitbraak van het coronavirus al bezig met een project van een miniatuurtentoonstelling. Omdat die niet fysiek kan doorgaan, besloot hij het virtueel te doen. “Ik deed een oproep en daar reageerden veel Gentse kunstenaars op. Het is fijn om mensen samen te brengen die elkaar nog nooit gezien hebben. Er doen zelfs een paar Hongaarse kunstenaars mee die we kennen via een Erasmusstudente aan het KASK (de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, nvdr.)”, vertelt hij. “We communiceren via een Facebookgroep en werken aan een virtuele audiowandeling door de expositie en een virtuele receptie via Google Hangouts.”
Ondanks de enthousiaste reacties op de oproep konden niet alle geïnteresseerden deelnemen aan het project. “De exporuimte bouwen we op de website Artsteps.com. Omdat de grootte ervan beperkt is, kunnen er niet meer dan een twintigtal artiesten tentoonstellen.”
Al meer dan vijfhonderd bezoekers staan als geïnteresseerd op het Facebookevenement. “Daarom is het fijne dat iedereen nu in alle rust door de lege exporuimte kan ‘wandelen’, in tegenstelling tot echte vernissages waar je vaak door de mensen de kunst niet meer kunt ziet.”
https://www.facebook.com/events/1334923386695976/
Virtuele tentoonstellingsruimte (Minus One)
HUNA is een dj-collectief dat een alternatief wil bieden op het westerse nachtleven en dansmuziek. Op hun evenementen, die ze in Gent organiseren, nodigen ze dj’s uit die zich richten op eclectische muziek van over de hele wereld. “Dat kan gaan van Oosters geïnspireerde disco, Zuid-Afrikaanse house tot percussief techno en nog veel meer”, zegt Arian Zand, dj en medeoprichter van het collectief. In de plaats van hun evenementen zal HUNA hun sets nu livestreamen.
“Ik ben zelf Iraniër en zat al lang met het idee in mijn hoofd om tijdens het Perzisch Nieuwjaar een uniek evenement te organiseren”, zegt Zand. “Helaas maakt de huidige coronacrisis het moeilijk voor vele families en vrienden om het evenement 'echt' te vieren. Daarom hebben we op zaterdag 21 maart een livestreamevenement georganiseerd genaamd Norooz (de naam van het Perzisch Nieuwjaar, nvdr.), waarbij internationale dj’s met oosterse afkomst muziek uit hun eigen land en daarbuiten speelden.” De livestreams met het unieke thema waren een succes: gemiddeld honderd mensen keken mee per sessie. “Het was ook leuk voor zij die nog niet veel weten over Norooz en oosterse of Iraanse muziek.”
Voor veel collectieven is het de eerste keer dat ze online-evenementen organiseren en dat zorgt soms voor problemen bij de uitvoering. “Het was onze eerste sessie, dus natuurlijk was het spannend. We wisten niet zeker of er voldoende luisteraars zouden zijn en of onze netwerkinfrastructuur het toeliet om probleemloos te kunnen uitzenden. Gelukkig is de stream maar één keer gestopt wegens internetproblemen en konden we die snel herstarten!”
https://www.facebook.com/hunasounds/
Pagina van het evenement op Facebook (HUNA)
Laura Debusschere (24) is masterstudente Journalistiek aan de VUB en woont in Gent. Tijdens de quarantaineperiode begon ze ‘lockdownpoëzie’ op haar Instagrampagina te streamen, waarin ze mensen uitnodigt om hun eigen poëzie voor te lezen. “Ik wilde gewoon iéts doen”, vertelt ze. “Een vriend van me las live voor uit zijn boek op Instagram en ik vroeg hem of we samen iets met poëzie konden doen. Daarna was hij de eerste ‘gast’ op de lockdownpoëzie.”
Volgens wetenschappers is het belangrijk om nu aan onze fysieke gezondheid te denken . “Maar ook ons ‘kopke’ is belangrijk”, zegt Debusschere. “We moeten ons bezighouden met poëzie, literatuur, kunst, muziek en vooral met elkaar.” Wie poëzie wil voordragen, kan een verzoek indienen om in de livestream te verschijnen. “Ik krijg redelijk veel berichten van mensen die zin hebben om mee te doen. Een aantal vrienden, maar ook wel sommigen die ik nog nooit in het echt ontmoet heb.”
Ook zij ondervindt wel eens problemen met haar medium. “Dat is wel heel awkward dan! Het gebeurde al dat de internetverbinding van de ‘gast’ het plots begaf en dan zit je daar wel mooi alleen. Maar ja, we roeien met de riemen die we hebben”, besluit ze. “Technologie is de max, maar uiteraard nog altijd niet vervangbaar door écht menselijk contact. Dat merken we nu meer dan ooit.”
Een gast leest gedichten voor op de livestream van Lockdown Poëzie aan Laura Debusschere en kijkers
De huidige omstandigheden verplichten jongeren om op een creatieve manier om te gaan met de middelen die ze hebben. Evenementen organiseren was voordien eenvoudig, maar wordt nu een echte denkoefening. Het is voor jongeren ook niet altijd makkelijk om creatief of productief bezig te zijn. Er is geen structuur meer en elke dag lijkt op de vorige. “Het is interessant hoe de focus nu meer op ‘de ander’ ligt, op solidariteit. Het is alsof er een onzichtbare zware sneeuwbui is geweest die alles platlegt en nu durven we meer aan onze vrienden vragen of ze wel oké zijn”, zegt Reinout Wulf van Minus One.
Ook Laura Debusschere geeft toe dat ze nog geen echte structuur in haar dagen heeft gevonden. “Iedereen moet alternatieven zoeken om door de dag te komen en dat lukt je wel”, zegt ze. “Maar geef jezelf wat tijd. Niets moet nu. Je hoeft niet aan die duizend projecten te werken waar je al zo lang van droomt. Laat je brein even rusten en begin er morgen aan.”
Lara Decrae