Ben ik te dik? Moest ik die domme vraag echt stellen? Ben ik wel goed bezig? Van jezelf houden is niet altijd vanzelfsprekend. Er bestaan veel boeken waarin experts je vertellen hoe je je leven moet omgooien en je laag zelfbeeld kan opkrikken. Maar werkt dat voor iedereen? En wat helpt echt? Youtuber en podcaster Nona Van Braeckel (22) vindt zelfliefde moeilijk maar belangrijk. Ze deelt haar verhaal en enkele tips.
![Marie artikel](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2022-11/marie%20artikel.jpg?itok=9zL4PRry)
Youtuber en podcaster Nona Van Braeckel (22) toont op haar Instagram dat ze zelfliefde belangrijk vindt.
“Er zijn andere mensen die meer van zichzelf houden dan ik”, zegt Nona. Ze houdt dus van zichzelf, maar vindt dat er ruimte is voor verbetering. Daarmee bedoelt ze dat er meer ruimte is voor acceptatie van zichzelf, voor zelfliefde dus. Want dat is hoe Nona kijkt naar zelfliefde: “Het gaat omjezelf accepteren zoals je bent en aanvaarden dat sommige dingen moeilijk of anders zijn.”
Sinds 2014 deelt Nona haar leven op YouTube met meer dan twaalfduizend abonnees en de rest van de wereld. In het begin deelde ze niet veel persoonlijke informatie, maar geleidelijk aan durfde ze dit steeds meer. Zo merkte ze dat juist op de persoonlijke video’s veel reacties kwamen, omdat mensen daar behoefte aan hadden en herkenning uit haalden. Ze plaatste midden maart een video over haar papa. Hij verloor vijf jaar geleden de strijd tegen kanker. Een volger reageerde: “Mijn mama is twee dagen geleden overleden en het ziet er uitzichtloos uit, maar door jouw video heb ik nu een beetje troost dat het wel in orde zal komen.” Dat soort berichten motiveren Nona om haar verhaal te delen.
Haatreacties
Het is geen geheim dat er op het internet haatreacties verschijnen. Na bijna acht jaar deel te nemen aan het digitale leven, kan Nona die reacties steeds beter relativeren. “Dat heeft getimmerd aan mijn zelfbeeld”, zegt ze. Maar de impact van een reactie is afhankelijk van de inhoud van de oorspronkelijke post. “Onder de video waarin ik vertelde dat mijn papa gestorven was, kwamen gevoelloze reacties, zoals: ‘Da’s pech, papa weg.’ Zo’n dingen raken mij meer dan gewoon een negatieve reactie over mijn uiterlijk”, vertelt Nona.
Hoewel het internet een negatieve invloed kan hebben op het zelfbeeld, kan het volgens Nona ervoor zorgen dat we bewuster omgaan met onszelf. Haar TikTok For You page, een persoonlijke TikTok-pagina met voorgestelde berichten, staat vol met positieve affirmaties. Dat zijn gedachten die je zelfbeeld versterken of bekrachtigen. Met positieve affirmaties kan je, als je ze vaak genoeg herhaalt, je hersenen trainen om vooral positieve gedachten te versterken. Hoe vaker je een gedachte hebt, hoe meer je daarin zal geloven. Het probleem is dat onze gedachten vaak negatief zijn. “Een tijd geleden was ik mijn zelfvertrouwen even kwijt en zat ik niet goed in mijn vel. Door die gedachten bewust om te zetten naar positieve affirmaties, heb ik mijn zelfvertrouwen weer teruggewonnen. Zonder TikTok was ik daar nooit zelf opgekomen”, zegt de twintiger.
Ze erkent wel dat haar zelfliefde niet altijd even groot is: “Zelfliefde is een pad met ups en downs. Het is zeker geen lineaire groei bij mij en ik durf ook niet te zeggen dat ik altijd van mezelf houd. Als je merkt dat er rondom jou veel mensen zijn met een hoog zelfbeeld, dan kan dat jouw zelfbeeld ook wel een beetje temperen. Je mag dat niet toelaten, maar dat gebeurt wel gemakkelijk.”
Nona’s agenda
“Oké, ik ben goed bezig”, die gedachte schrijft ze in haar agenda. Het lijkt iets kleins, maar het heeft een grote impact op haar leven. Ze kan hiermee haar dag positief starten. “Sommige tips op het internet werken niet voor iedereen, maar ik geloof wel dat er tips zijn die kunnen werken. Zoals die affirmaties: voor sommige mensen klinkt dat waarschijnlijk als bullshit of zweverig gedoe. Maar het kan echt helpen, je moet er gewoon voor openstaan”, vindt ze.
Welke tips helpen Nona en misschien ook jou?
- De eerder vermelde positieve affirmaties zijn momenteel de grootste hulp voor Nona. Je kunt hier zo ver in gaan als je zelf wilt. Probeer met kleine dingen te beginnen. Zeg bijvoorbeeld elke dag iets positiefs tegen jezelf in de spiegel. Hoe meer je deze positieve gedachten herhaalt, hoe meer je op een positieve manier naar jezelf zult kijken.
- Als Nona door te piekeren moeilijk kan slapen, dan kijkt ze naar ASMR video’s. Dat is de afkorting voor de moeilijke term Autonomous Sensory Meridian Response en wordt ook ‘hersenorgasme’ genoemd. Makkelijk gezegd zijn dit geluiden die helpen om te ontspannen of om in slaap te vallen.
- Ook de Headspace app kan Nona tot rust brengen in haar eigen lichaam. Dat is een meditatie-app, waardoor ze haar hoofd leeg kan maken wanneer het nodig is. Hoewel ze geen meditatiepersoon is, is ze er wel tevreden over.
- Focus op je eigen leven en passies. Zeker als je snel geneigd bent om te focussen op het leven van de mensen in je omgeving. Daar heeft Nona het ook moeilijk mee. “Als ik in een relatie zit, kan ik mezelf soms verliezen en vergeet ik wie ik ben.” Zo zal ze zich snel aanpassen aan de andere persoon. “Omdat ik die ander zo veel liefde wil geven, vergeet ik soms ook wat liefde aan mezelf te geven.”
- Ontdek waar jij je geluk uit haalt. “Als je dingen doet die je gelukkig maken en je voldoening geven, zal je jezelf ook liever zien”, beweert Nona.
- Praat over je twijfels met vrienden of familie. Soms heb je even iemand anders nodig om je eraan te herinneren dat je goed bezig bent. Dat is heel normaal. Probeer er dus zeker niet over te zwijgen.
- Wees lief voor jezelf. Je hoeft je niet voortdurend naar beneden te halen. Heb empathie voor jezelf. “Wees lief voor de mensen rondom jou, maar vooral ook voor jezelf. Jij bent tenslotte de enige persoon die altijd bij jou zal zijn en blijven. Hou de relatie met jezelf dus in stand.”
Geschreven door Marie Vander Borght